collectie
home
links
restauratie
expositie
route
gratis taxatie
KUNSTHANDEL GALERIE TROMPENBURGH KUNSTHANDEL GALERIE TROMPENBURGH KUNSTHANDEL GALERIE TROMPENBURGH
mei 2020     VALSE KUNST
Op onze gratis taxatiedagen worden de meest
uiteenlopende schilderijen ter beoordeling aangeboden.
 De schilderijen komen uit een erfenis, zijn vergeten op
een zolder, achtergebleven of men wil gewoon weten of
 de in  bezit zijnde  werken  origineel  zijn en  hoeveel
waarde  ze momenteel  hebben. Maar lang niet alle schilderijen
blijken te zijn wat ze op het eerste gezicht lijken te zijn.
Soms werden ze in de familie jarenlang als kostbare
kunstwerken gekoesterd en werd er vaak druk gespeculeerd
 over de eventuele waarde bij verkoop.Valse schilderijen zijn geen zeldzaamheid.
Over een heel jaar genomen treffen we ongeveer 200 gevallen van duidelijke vervalsing aan.
In deze nieuwsbrief   behandelen  we voorbeelden van 3 valse schilderijen  die  recent in de galerie binnengebracht werden voor een taxatie.

Een paneeltje met een eendenfamilie. Een bekend onderwerp
dat veelvuldig door de schilder Constant Artz vervaardigd
werd. Compleet met signatuur. Als dit een origineel werkje zou zijn, was de huidige waarde ongeveer € 1600,-
Nu zou echter € 100,- goed betaald zijn. In de details
komt de techniek duidelijk te kort ten opzichte van een origineel werk.
Er is op Marktplaats indertijd  € 600,- voor betaald.

Het laatste schilderij is gesigneerd met "Ch. Leickert"
Een schilder uit de 19e eeuw die bekend is geworden door zijn verfijnde landschappen. Vooral die met een wintervoorstelling zijn erg gewild.  Er wordt dan ook gauw; meer dan € 20.000,- betaald voor een werk met een dergelijke afmeting en voorstelling. Ook nu was de teleurstelling weer groot toen bleek dat het een vervalsing betrof
Waarde? Misschien € 400,- voor iemand die zich geen origineel kan veroorloven.
Als toegift nog een paneeltje met de signatuur van P.G.Vertin. Ziet er aardig uit en is nog antiek ook. P G Vertin was een populaire schilder van voornamelijk stadsgezichten uit de 19e eeuw. Omdat hij in zijn tijd al succesvol was, waren er ook veel schilders die hem kopieerden.. Dit exemplaar bleek vals te zijn maar heeft toch nog een waarde van ongeveer € 500,-
Kijk ook op de pagina "echt of vals"
NIEUWSBRIEF NOV. 2020

Een nieuwsbrief in deze moeilijke tijd over de huidige stand van zaken    .In de galerie zijn geen bijzondere maatregelen van kracht, behalve dan dat we de nodige afstand in acht nemen. De galerie is voorlopig elke zondag en op zaterdag alleen op afspraak geopend.
Het is inmiddels gebleken dat dit voor de meeste mensen goed werkt en zo kunnen we ons leuke werk en uw bezoek met veel plezier voortzetten en blijven er interessante objecten binnenkomen die aan onze collectie toegevoegd kunnen worden. Hieronder een paar voorbeelden van schilderijen die recentelijk bij ons aangeboden werden.
Een interieur met een breiend meisje en spelende  kat van de beroemde Haagse Scholer B.J.Blommers. Een tijdgenoot van Jozef Israëls die echter in tegenstelling zijn onderwerpen een vrolijker thema meegaf dan de vaak sombere stemmingsbeelden van Israëls.
Een Hollands landschap met koeien door Frederik Engel Koog aan de Zaan 1872  -  Zutphen 1958   Onmiskenbaar geschilderd in de trant van zijn leermeester Willem Maris die dit thema met o.a. Anton Mauve zeer populair  hebben gemaakt aan het einde van de 19e eeuw en veel navolgers kende.
In ons restauratieattelier komen regelmatig interessante objecten binnen. Niet alleen voor een schoonmaakbeurt, maar ook voor meer ingrijpende klussen zoals onderstaand voorbeeld illustreert.
Dit doek is in zeer verwaarloosde staat aangetroffen en werd kennelijk door de vorige eigenaar niet als een kostbaar schilderij herkend .Hij wilde het weggooien.  De opdracht is om het werk weer in de originele staat terug te brengen en te herleiden wie de kunstenaar was die het gemaakt heeft in de 19e eeuw. Altijd spannend of dat ook lukt en hoe het schilderij onder het vuil en de beschadigingen uitkomt.


In de volgende nieuwsbrief laten we het resultaat zien.

inschrijven nieuwsbrief
Nieuwe aanwinsten

Bij onze nieuwe aanwinsten zien we een aantal scheepvaartgerelateerde werken waarvan we er hier 3 tonen. de eerste is een afbeelding van de legendarische zeesleper "Noordzee" geschilderd door de Fries  Peter Sterkenburg. Deze zeer succesvolle kunstenaar overleed tijdens het voltooien van de kroon op zijn carriere, een 7 meter lang schilderij, gezicht op het IJ in de 17e  eeuw, dat besteld was door de HAL om in een van hun nieuwe schepen geplaatst te worden. Sterkenburg kreeg daar een jaar de tijd voor maar bezweek  aan de druk om het schilderij op tijd af te krijgen. Een dag later overleed ook zijn moeder.


Het volgende werk is van Marinus de Jongere die zich had gespecialiseerd in het weergeven van schepen in de haven van Rotterdam. Op dit schilderij wordt het vlaggenschip De Nieuw Amsterdam afgebeeld met het hoofdkantoor van de HAL.


Een andere Fries die zich 100 jaar eerder had toegelegd op maritieme voorstellingen was Egnatius Ydema geboren in Sneek in 1876.  Hij vertrok na 1896
  naar Den Haag maar bleef zijn favoriete onderwerp trouw. Scheepvaart op de Friese Meren waarvan hiernaast een prachtig voorbeeld. Kijk op de website voor meer info en openingstijden.


Nieuwsbrief okt 22
NIEUWSBRIEF NOV
is
zomerlandschap van
     lees ook:'echt of vals"
Zit er nog een elfstedentocht in dit jaar? waarschijnlijk niet. Dat was wel anders in de 19e eeuw. In de tijd dat een kunstenaar zoals Charles Leickert ons voorzag met wintervoorstellingen waaruit we  concluderen dat er toendertijd elk jaar wel zo'n schaatstocht gehouden kon worden. Dat kunnen we opmaken uit de ijsgezichten met schaatsende en werkende mensen. We zien baksleden en speciaal voor het ijs beslagen paarden. Dat zijn items die je niet hebt voor een paar dagen dun ijs, zoals in de afgelopen decennia.
  Vanaf 1841 tot 1848 werkte en leefde Leickert in Den Haag en van 1849 tot 1883 in Amsterdam.  In 1856 werd hij lid van de  Koninklijke Academie te Amsterdam. Op eenenzeventigjarige leeftijd verhuisde Leickert naar Mainz waar hij in 1907 overleed.
Charles Leickert was de meest succesvolle leerling van Andreas Schelfhout en ook de meest productieve.
 Hij werd behoorlijk oud en heeft tot op hoge leeftijd een grote hoeveelheid landschappen en stadsgeezichten afgeleverd. In een ruwe schatting komen we wel tot zo'n 3000 stuks.Vooral zijn ijsgezichten met schaatsende figugen waren zeer gewild. Gelukkig zijn er nog heel wat bewaard gebleven en niet alleen in musea. Galerie Trompenburgh heeft er de laatste tijd 3 aan de collectie toe kunnen voegen,
waaronder een zeer imposant werk van 92 x 145 cm. Hierop zien we alles wat we op een Hollands ijsgezicht willen zien, geschilderd in een prachtige lichtsetting en veel verhalende details.


nieuwsbrief  januari  2024
 Hij werd behoorlijk oud en heeft tot op hoge leeftijd een grote hoeveelheid landschappen en stadsgezichten afgeleverd. In een ruwe schatting komen we wel tot zo'n 3000 stuks.Vooral zijn ijsgezichten met schaatsende figugen waren zeer gewild. Gelukkig zijn er nog heel wat bewaard gebleven en niet alleen in musea. Galerie Trompenburgh heeft er de laatste tijd 3 aan de collectie toe kunnen voegen,
waaronder een zeer imposant werk van 92 x 145 cm. Hierop zien we alles wat we op een Hollands ijsgezicht willen zien, inclusief koek en zopie, geschilderd in een prachtige lichtsetting en veel verhalende details. Meer hartverwarmende wintergezichten van tijdgenoten, vindt u op onze webpagina 
                                                                                           
wintertaferelen