nieuwsbrief
collectie
home
links
restauratie
expositie
route
lijsten
Werk van andere kunstenaars  in onze collectie:Bakker Korff, Balyon, Bastert, Bauffe schilderVan Beek, Been, Beernaert, Bellaard, Bennewitz, Van Berchem, Beyschlag, Blanc, Bleijs, Blommers, Bogman, Bol, Bos, Henk Bos, Bosboom, Bouter, Brasov, Breuhaus de Groot, Briet Ã, Brood,Bogaerd  De Bruin, , Bueninck, , Calisch, Christ, Cortez, Couwenberg, Corver, Craeb, Cunaeus, Curry, Van Dam, Delfgaauw, Dekker, Delattere, Delin, , Destree, Van Dieghem, Dievenbach, Doeser, Drulman, Van Dijcke, Eerdmans, Van Eck, Eickelberg, Van Emmerik, Van Essel, Eversen, Feldhutter, Fels, Ferstel, Filarski, Gabriel, Gabor, Gerard, schilderijGerstenhauer Zimmerman, Gestel, Geijp, Van Gessel, Ghesquiere, Van Gilst, Goedhart, Goosen, Gorter, Grauenkamp, Groenenwegen, Van Groningen, De Groot, Van MoerkerkenHaaren, Hamers, Hanger, Hans, Haverman, Heijboer, Helder, Hendriks, Hogendoorn, Hollestelle, J.Holtrop, Jan Holtrup, Van Hoogstraten, Hoppenbrouwers, Horrix, Hulk, Hurkmans, Hynkes, Jansen, Jelinek, De Jong, De Jonge, De Jongere, Kaemerer, Van Kampen, Ten Kate, Kever, Kimmel, Kleijn, Knikker, Knip, Koekkoek, Kool, Knikker, Knip, Koekkoek, Koeman, Kohnstam, Konijnenberg-De Groot, Kool, Korthals, Van Kregten, Kruseman van Elten, Kuijpers, De Leao Laguna, Lamme, Langeveld, Laux, Leemker, Van Leemputten,schilder Van Leeuwen, Leickert, Lenoir, Levisin, Liersema, Ligtelijn, Lodeizen, Lokhorst, Mackenzie, Marcel-Clement, Van Marcke, Marechal, Maris, Mauve, Meerts, Melis, Mels, Mertz, Metzoldt, Meijer, Van Moerkerken, Evert Moll, Moolhuizen, Montigny, Morel, Muller, Nefkens, Van Nieuwenhoven, Noltee, gratis taxatie schilderijen, Noorderwier, Noordijk, Van Noort, Opdenhoff, Parkes, Hans van MoerkerkenPieters, Van der Plas, Pootjes, Pothast, Van Prooyen, Van der Put, Van Raden, Raaphorst, Reelfs, Rip, Robin, Roelofs, Rochussen, Ronner-Knip, Roosenboom, De Rijk Rijlaarsdam, Van den Sande Bakhuyzen, Saeger, Sayes, Schaap, Van Schagen, Schelfhout, Schildt, Schipper, Schippers, Schipperus, Schotel, Schouten, schilder zoekenSchulman, Schuster, Van Severdonck, Singer, Sijthoff, Sijthoff van Rijswijk, Slager, Slotman, Sluyters, Smeerdijk, Smits, Smoolenaers, Dirk Smorenberg, Smorenberg, Van Soest, Soler, Spohler, Springer, Stark, Van Starckenborgh, Sterre de Jong, Stevens, Van Stolk, Stortenbeker, Stroebel, Van Strij, Stutterheim, Taanman, Terlouw, Van der Tonge, Thomas, Valkenburg, Vandendaele, Van Velzen, Verhoesen, Veron, Verschuur, Verster, Vertin, Vester, Viegers, De Vletter, Van Vliet, Voerman, De Vogel, Vreedenburgh, De Vries, Van Vuuren, Wagemans, , Van Walcheren, Waldorp, Walter, Van Waning, Weenink, Weiss, Weissenbruch, Welther, Wens, Westerbeek, Wiggers, Willerding, Van Wolde, Wijdoogen, Van Wijngaerdt, Wijsmuller, Zandleven, Van der Zee, Zoetelief Tromp, Jack Zon, GRATIS Taxatie schilderijen. elke zondag van 13.00 tot 17,00 uur zuidereindenn 68a Wijdemeren s-Graveland.

taxatie
schilderijen zoeken
Jos Lussenburg
1898 - 1975

 Johannes Lussenburg was  een autodidact. Zijn werk heeft vooral de voormalige Zuiderzee als onderwerp. Hij woonde en werkte voornamelijk in Nunspeet.
Lussenburg werd in 1898 in Enkhuizen geboren als zoon van David Lussenburg en Baukje Kramer.
Als kleinzoon van een Enkhuizer visser heeft Jos een grote liefde voor de romantiek van de visserij. Hij maakt veel vrienden onder de vissers in de plaatsen rond de Zuiderzee. Als kind brengt hij al zijn vrije tijd door in de havens, soms tot middernacht.
Door de aanleg van de Afsluitdijk en de aanleg van de diverse IJsselmeerpolders gaat veel van de visserij verloren. De rauwheid, hardheid en de romantiek van de typische levensstijl gaan hierbij grotendeels verloren. Lussenburg weet de sfeer van destijds goed vast te leggen in zijn schilderijen.
Lussenburg ontwikkelde een eigen stijl van schilderen. Een zeer vaak terugkomend thema was de teloorgang van de Zuiderzee. Op menig schilderij zijn afbeeldingen te zien van vissersschepen op die Zuiderzee, portretten van vissers in de diverse steden rond de Zuiderzee.
Behalve de schilderijen van vissende botters op woeste golven van de Zuiderzee schildert Jos ook portretten, zowel van vissers alsook boerenvrouwen, bedelaars en zelfportretten. Ook diverse stillevens of landschappen heeft hij geschilderd.
Zoals genoemd was Jos autodidact. Hij leerde zelf hoe hij moest schilderen en ontwikkelde zelfstandig zijn kenmerkende stijl. Later draagt hij zijn kennis over op een volgende generatie schilders. Geschat wordt dat hij zeker 20 leerlingen gehad. Enkelen wisten daarbij het niveau van amateur te overstijgen. Voorbeelden zijn George Kauderer, George Plantenga, Henk Pruis, Anton Ton, Kees Trappenherg en Dienke de Vries-Rhode Ook Jaap Hiddink was een leerling en tevens goede vriend van Lussenburg.

bron: Scheen, Benezit
Wikipedia

 
 


Jos Lussenburg, Holland 1898-1975
Olie op doek, 70 x 90 cm, € 1200,-

Jos Lussenburg, Holland 1898-1975
Olie op board, ca. 35 x 25 cm, gereserveerd